Marek Hurt

Jak funguje mozek miliardáře Křetínského

11. 06. 2018 9:16:09
Daniel Křetínský je miliardář, který vybudoval obří energetický holding. Kromě toho vlastní také fotbalovou Spartu Praha. A právě o té chci psát.

Nedávno jsem byl na pivu s kamarádem, který je velkým Sparťanem. Spousty let vlastní permanentku a chodí prakticky na všechny zápasy. Stěžoval si, že pro příští sezonu Sparta permanentky dost zásadně zdražila. Komentoval to slovy, že se „Křéťa“ nejspíš zbláznil.

Sice chápe, že se mění systém ligy, takže bude víc zápasů, ale zdražení přichází po sezoně, na kterou budou sparťanští fanoušci dlouho vzpomínat. Rozhodně to ale nebude v dobrém. Sparta totiž loni v létě nakoupila spoustu zahraničních posil a přivedla i celý tým italským trenérů v čele s Andreou Strammacionim. To vše Křetínského stálo řádově stovky milionů korun. Jenže výsledkem bylo brzké vypadnutí z evropských pohárů a konečné 5. místo v lize, což je z pohledu Sparty naprostá tragédie.

Jak kamarád řekl: „Čekal bych, že Křetínský vystoupí a oznámí věrným fanouškům, že jim na příští sezonu permice zlevňuje, aby se omluvil za zpackaný rok. Místo toho nám to zdražil. Vůbec nechápu, jak ten člověk přemýšlí.“

Z čistě ekonomického pohledu je zdražení odůvodnitelné. Bude více zápasů. Jenže fotbalový klub nelze považovat za klasickou firmu, jejímž jediným cílem je maximalizace zisku. To by koneckonců musel Křetínský Spartu už dávno prodat. Podle toho, co se píše v médiích, už v ní totiž utopil více než miliardu korun.

Navíc si musíme uvědomit, že příjmy z prodeje permanentek jsou v celkovém rozpočtu spíše marginální. Sparta prý má kolem 8 tisíc věrných permanentkářů, což dělalo příjem někde kolem 16 milionů korun za rok, po zdražení to bude několik desítek procent víc. Samozřejmě, v penězích to dělá několik milionů. Pro obyčejného člověka je to ranec. Jenže podle informacích z médií Sparta například tureckému hráči Kayovi platí 3,5 milionu měsíčně. Veškerý příjem z prodeje permanentek tak padl na jeho výplatu za podzimní část sezony, kdy byl ale po většinu času zraněný a vůbec nehrál.

Ve světle těchto informací, se tak nemůžeme divit, když sparťanský fanoušek označí Křetínského za blázna. Vzhledem k tomu, že Křetínský zřejmě vlastní Spartu i proto, aby si zlepšil veřejné mínění o své osobě, je pak zdražení permanentek právě teď krokem úplně vedle.

Autor: Marek Hurt | karma: 25.23 | přečteno: 1503 ×
Poslední články autora