Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Máte pravdu o EU, ovšem nejsilnější země Německo se chová poněkud jinak, podstatně prozíravěji. Například díky bývalému kancléři GS, nyní Německo dostává ruský plyn ne za 1–1,5 tisíce [dolarů za tisíc metrů krychlových], ale za 300.“ a díky Tante Angela mají nový plynovod, a to navzdory nej spojenci za mořem a bezpečnostní politice EU. Jak je to možné?

Ovšem na druhou stranu, rozhodnutí opustit jaderné elektrárny bylo přijato za vlády stejného premiéra. Takže ruší jaderky a neva, že za dveřmi jejich spolustolovník Francie je nadále využívá.

A Rusové,... připravují se dle Putinových slov na snížení role ropy a uhlí (s rostoucím významem zemního plynu) a také očekávají posílení pozice vodíku a amoniaku, jako energetických zdrojů a myslím, že to není nereálné, mají k dispo vědecké, zdrojové a logistické příležitosti, jak se významně podílet na těchto slibných trzích a EU moc potřebovat nebudou bo se začali stáčet do ASIE....

2 0
možnosti

Ktere Nemecko pane Korecky? To revansisticke zapadni, nebo to demokraticke vychodni?

Onototiz zadne Nemecko nejaky plyn nedostava. V Nemecku BRD ho nakupuji jednotlive energeticke splecnosti za dohodnute ceny.

1 0
možnosti

STEJNOU cenu jako teď měl plyn i v roce 2014, a i teď už i ten dnešní graf jde dolů. Mechanismus těch zdražování je podobný a jen dočasný. Ti čeští dodavatelé zkrachovali, protože jsou svině, kteří místo zodpovědného plánování sjížděli čistý hazard vabank a ta energetická naivka je český regulační úřad, který to nechal plavat, přestože jeho povinností je při hazardování v takovém objemu zakročit. Zdražení je dočasné. Katastrofická varování z propagačního plátku Andreje Babiše zvaného iDnes přece nemůže nikdo soudný brát vážně.

https://www.kurzy.cz/komodity/zemni-plyn-graf-vyvoje-ceny/?dat_field=01.10.2013&dat_field2=24.10.2021

2 0
možnosti

Kdyby to bylo tak jednoduché, tak to dělá každý. Propůjčil jsem si tuhle větu, nevím o koho, ale sedí. Obchod se strategickými komoditami a energetika jsou velmi specifické kategorie, kde vyjádření politiků je jen menší část celého kolotoče. Takže dělat pouze z toho závěry může znamenat totální omyl, to znamená nechat se zneužít v partii, kde neznáte velikost hrací desky a ani kdo za jako figuru hraje.

Čína ztrácí rychlost, nové know how už nepřichází USA i Evropa tvoří budoucnost jinde. Čína tak kvalitu nahrazuje kvantitou, což je díky coronaviru možné, jenže nové megatovárny potřebují megaenergii a jako soudružskou pomoc ji od Putina nedostanou, musí přeplatit Evropu. Putin nemá co nabídnout jenom ty základní suroviny a díky nové konkurenci může dělat chytrolína. Evropa jak vidno tohle tušila už dávno a přechod na vlastní zdroje co zároveň nezasviní přírodu tlačí už spoustu let, jen ten coronáč všechno jaksi urychlil. Co budou dělat surovinoví a energetičtí giganti netuším, možná vytáhnou projekty, které jsou z taktických důvodů "u ledu", nebo je nemají a spoléhají na to, že výzkum jejich rozhodnutí doběhne.

2 0
možnosti
  • Počet článků 164
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3153x
Proč si kazit život špatnou náladou, když je tak krátký? Není nic lepšího, než vypnout počítač a jít a mluvit s lidmi, které máte rádi.

Seznam rubrik