Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Váš článek je volání žíznivého na poušti. Politici , zelení spolu s se zaváděním elektromobility o následcích jejich politiky nechtějí ani slyšet.

Již několikrát jsem navrhoval lidem koupit liščí ocasy a ebonitové tyče aby měli čím svítit až na lidi dopadnou činy našich a evropských politiků.

1 0
možnosti
Foto

Tak politici budou nespíš ti úplně poslední, od kterých lze očekávat racionální názor a řešení.

3 0
možnosti

J86a86n 37V51l53k

8. 6. 2021 19:44

Mnohem pravděpodobnější čas pro blackout je během dopoledních hodin, tmu asi neuvidíme. Realitou je, že výstavba jaderky nás nezachrání, může jen trochu pomoci. Tepelnou energii v potřebném množství JE nezajistí a proto se bude využívat zemní plyn dopravovaný plynovody z Ruska. Něco energie vyrobí obnovitelné zdroje. Budoucnost je tímto již vytýčena, změny může přinést až efektivní vyřešení skladování energie, ale to v blízké době nebude.

0 0
možnosti

Nemají ani páru že od blackoutu Evropu zachraňují uhelné a jaderné elektrárny. Nemají tušení že nebýt uhlí tak by byla EU v háji. A když na zeleného ideologa vybafnete že se to skutečně děje že je to realita tak vás obviní ze lži.

6 0
možnosti
Foto

Hezky jste se nám tu vypovídal. Co je špatně, teď už díky Vám víme.

Ale jak to teda dělat dobře? ;-(

0 0
možnosti

Nechat Rusáky co nejdřív dostavět Temelín i Dukovany, nebo opačně.

;-D

4 0
možnosti

Velkovýroba a rozvod elektřiny je lukrativní megabyznys, vše je tlačeno k centralizaci a nutnosti rozvodu všude. Pak reálně hrozí blackout, dokonce i z řetězovým efektem.

Přitom nejbezpečnější a nejúspornější jsou malé ostrovní provozy a menší flexibilní zdroje. Ostrovní provozy na OZE a zdroje třeba na vodík, vyrobený v době přebytku EE na OZE. Jenže to znamená stop megalomanským projektům a přenosům ohromného množství EE na velké vzdálenosti, energetičtí giganti ostrovní provozy fakticky blokují lobovanou legislativou, neexistuje u nás soběstačný ostrov na úrovni vesnice se záložním zdrojem. Technicky to jde, legislativně nemožné. Takže i nadále budeme krmeni nutností jádra za stovky miliard a posílení sítě včetně traf za další stovky miliard. Přitom už dnes je jasné, že v době uvádění do provozu (neznámo kdy) budou technologie už zcela jinde.

2 2
možnosti

No tak zrovna sousední Německo názorně ukazuje, že cesta OZE vede k ještě větší centralizaci a s tím spojenými vyššími nároky na přenosovou soustavu než jádro, viz projekty NordLink, SuedLink, o plynovodu NordStream 2 nemluvě.

A výroba vodíku z PŘEBYTKŮ OZE je zatím naprostá chiméra - když už se do výroby vodíku někdo pustí, tak velice rychle přijde na to, že potřebuje vyrábět neustále, aby se mu obrovské pořizovací náklady elektrolyzéru vrátily co možná nejdřív (a i tak je to ukrutně drahé). Takže se třeba postaví větrný park a elektrolyzér, ale vše se podřizuje potřebám toho elektrolyzéru, tj. z vyrobené elektřiny se v první řadě vyrábí vodík a až přebytky jdou do sítě a nikoli naopak.

3 0
možnosti

stačil by výpadek v Praze a vše by se otočilo

0 0
možnosti

obávám se, že ani výpadek v Bruseli by nezměnil pro-zelené myšlení

1 0
možnosti

Postupným zavíráním uhelek vznikne tržní rovnováha úplně stejně jako je tomu dnes s byty nebo s vodou (ta brzy taky nebude).

0 0
možnosti

Uhlí lze v nejbližší době nahradit pouze dvěma způsoby:

1. snížením vývozu (přesněji překlopením zatím stále výrazného vývozu do ještě výraznějšího dovozu),

2. předěláním uhelných elektráren na plyn

Jaderné zdroje se staví dlouho a stát postupuje tak strašně pomalu, že než se postaví nové Dukovany (jestli vůbec), tak bude potřeba pomalu odstavovat ty staré.

Obnovitelné zdroje, hlavně fotovoltaika, budou hrát v blízké budoucnosti větší roli (ČEZ chce vybudovat 6 GW ve FVE do roku 2030), ale uhlí se tím plnohodnotně nenahradí, hlavně v zimě ne.

Vytápění přejde na plyn (otázka je, jestli to teplárny vůbec ekonomicky rozchodí) a větší roli asi bude hrát malá a střední kogenerace, ale to je také plyn. Zajímavý koncept pro vytápění je např. Teplator, ale ten je zatím pouze na papíře, takže kdo ví jak to s ním bude. Stejně tak malé modulární reaktory - snad někdy za deset let budou, ale kdo ví.

2 0
možnosti

Podle mě máte pravdu, ale nechápu, jaký smysl má přecházet z uhlí na plyn, když z hlediska klimatu je zátěž prakticky stejná. Navíc plyn bychom museli dovážet a výstavba nebo přestavba elektráren bude stát spoustu peněz. Podle mě je teda mnohem lepší dát ty peníze do jádra a OZE.

3 0
možnosti
  • Počet článků 164
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3153x
Proč si kazit život špatnou náladou, když je tak krátký? Není nic lepšího, než vypnout počítač a jít a mluvit s lidmi, které máte rádi.

Seznam rubrik