Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Žádná baterie neutáhne celý stát, ale to nedokáže žádná elektrárna. Ani Temelín a Dukovany dohromady neutáhnou ČR v nejhlubším útlumu v červenci v noci.

Ta Vámi zmíněná baterie ještě ani nestojí a už se ví, že nebude největší (nebo alespoň ne dlouho). V Austrálii už plánují novou s výkonem 1,2 GW a zatím neznámé kapacitě. Tím chci říct, že velkokapacitní baterie nyní zažívají obrovský boom, tedy na západě, u nás jim až do nedávná bránila nepřátelská legislativa.

Velké baterie nemají ambice "táhnout celý stát" v případě blackoutu. Jejich úkolem je okamžitá podpora v krizových situacích, kdy dokážou síť stabilizovat v řádu sekund až minut, než stihne naběhnout jiný zdroj (vodní, přečerpávací nebo plynová elektrárna). Takže dokážou blackoutu velmi dobře předcházet. Samozřejmě ne ve chvíli, kdy polovina zdrojů zamrzne.

Domácí fotovoltaika s baterií a tepelným čerpadlem může dům udržet nějaký čas i v ostrovním režimu, ale v Texasu prý většina domácích fotovoltaik žádné úložiště nemá. Opět kvůli nižším nákladům, jsou to spojené nádoby. Málo kdo si nechá prodloužit návratnost jen kvůli schopnosti možná jednou za 10 let chvíli odolávat hypotetickému blackoutu. V ČR si úložiště pořizují skoro všichni kvůli zlodějským podmínkám výkupu, čili je tu snaha co možná nejvíc elektřiny využít na místě. Ale typické domácí úložiště má kolem 10 kWh, to nedokáže přes noc topit ani tepelným čerpadlem. Na druhou stranu v mrazech většinou bývá jasno, takže přes den by dům vytopit šlo. Záleží na velikosti FV i baterie, při blackoutu je cokoli lepší než nic. Ale ohledně plánu B pro rodinný domek pro případ mrazu bude sázka na kamna a menší zásobu dříví určitě spolehlivější než předimenzovaná baterie.

0 0
možnosti

J69a33n 98R22á24ž

5. 3. 2021 17:45

Jádro versuz zdravý rozum. I ta slavná Greta, dokud ji umožnili používat vlastní rozum, hlásal téže o prospěšnosti energetického mixu slunce a větru s "jaderkami". Zpochybňovat jadernou energii je hloupost, ale stejná jako představa, že jedinou cestou využití energie z "jádra" jsou další Dukovany nebo Temelíny.

0 0
možnosti

J44a28n 46R14á80ž

5. 3. 2021 17:48

Ach ten mobil: Greta hlásala teze... atd.

0 0
možnosti

J54a47n 72V41l28k

5. 3. 2021 13:44

. . . trochu odbočím jak to vidím v ČR :

Pro reálnou představu o energiích pro další desetiletí uvedu několik údajů :

74 TWh v elektřině za rok 2018 v ČR( asi18 TWh v elektřině z JE Temelín - 2x1050MW).

Realizovaný Nord Stream 2 plánuje tranzit 55mld m3 plynu, to představuje

550 TWh tepelné energie za rok (nepočítám další zdroje). Účinnost mezi teplem/elektřinou neuvažujme, neboť prioritně by měl plyn sloužit k výrobě tepla.

Oproti tomu plánovaný jad. blok na EDU (asi 10TWh elektřiny) je jen "drobná epizoda" v porovnání s plánovanou spotřebou plynu. Proto realizace NJZ již měla běžet, hlavně jako výraz energetické soběstačnosti. Nic na tom nemění fakt, že budoucí vývoj je o spalování plynu.

0 0
možnosti
  • Počet článků 164
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3153x
Proč si kazit život špatnou náladou, když je tak krátký? Není nic lepšího, než vypnout počítač a jít a mluvit s lidmi, které máte rádi.

Seznam rubrik