A dost. Zelená EU nesmí zničit životy lidí

1. 11. 2021 11:04:39
Všechno zdražuje. Lidem se vede hůř a hůř. Může za to samozřejmě i covid a další faktory včetně různých šmejdů typu miliardářského vlastníka Bohemia Energy. Ale jeden zdroj zdražování jde utnout rychle a to zelené bláznovství EU.

Tisíce lidí se ocitly doslova v pasti. Jako by nestačila pandemie a s ní spojené těžkosti, krachy firem, ztráty zaměstnání, rostoucí inflace atd. Brutálně se zdražuje elektřina a plyn. Statisíce rodin, které byly klienty Bohemia Energy si teď horečně shánějí nového dodavatele a jsou v šoku z toho, jak brutální zálohy musejí platit. Není výjimkou, že budou muset každý měsíc zaplatit hodně přes 10 tisíc korun. To je naprostá katastrofa, která mnoha rodinám doslova zničí život.

Nejde přitom zdaleka jen o klienty Bohemia Energy, v jejichž případě by se dala část viny svalit na vykutáleného miliardáře. Mnohem víc zaplatí všichni, kdo neměli zafixované ceny. A v budoucnu i ti, kteří je momentálně zafixované mají, protože každá fixace jednou skončí.

Tím, že skokově zdražuje elektřina, plyn i teplo, se samozřejmě zdraží také všechno ostatní, protože všem firmám razantně rostou jejich náklady, takže je přenesou do cen svého zboží a služeb.

Skončila veškerá legrace. Evropská unie, nebo obecně politici, pokud nechtějí zničit miliony svých občanů, musí okamžitě zasáhnout. Jde to udělat velmi rychle.

V první řadě musí přestat umělé zdražování energií, které je způsobeno regulacemi v čele s emisními povolenkami. Pokud totiž někdo tvrdí, že za drahé energie nemůže zelené bláznovství, tak lže. Evropská energetika je už několik let pod obrovským tlakem právě zelené ideologie. Emisní povolenky, neustále zpřísňování norem, neustále přitvrzování v cílech na snižování emisí, vypínání uhelných i jaderných elektráren, obrovské dotace na obnovitelné zdroje a výstavbu infrastruktury s nimi spojené, to všechno vede ke zdražování.

Jen v České republice platíme na obnovitelné zdroje přes 40 miliard korun každý rok. Jde samozřejmě o peníze z našich kapes, a je úplně jedno, jestli přímo na složenkách, nebo prostřednictvím státního rozpočtu. Ten je tvořen z našich daní. Máme u nás uhelné i jaderné elektrárny i síť tepláren. Dokážeme být energeticky soběstační a vyrábět elektřinu i teplo levně. Majitel uhelných dolů a elektráren Pavel Tykač nedávno v rozhovoru řekl: My v naší elektrárně máme výrobní variabilní náklady na výrobu toho jednoho kilowattu 15 haléřů. Ale k tomu se připočte asi 1,60 koruny z ceny povolenky na každý kilowatt. Pak je tam distribuční poplatek, poplatek za obnovitelné zdroje, daně a samozřejmě nějaký přiměřený zisk, náš i distributora. V celém řetězci je na začátku naše výrobní cena díky tomu, že vyrábíme z uhlí, těch 15 haléřů. Ve vaší peněžence už to je ale plus minus těch pět korun.

To je přece neuvěřitelné. Oproti výrobní ceně nejde o nárůst o desítky procent, dokonce ani o stovky, ale o několik tisíc procent. To je šílené a nemravné. Jak to chcete vysvětlit těm lidem, kteří teď mají platit zálohy na energie vyšší, než je třeba jejich měsíční plat?

V principu je samozřejmě správné, že se klade důraz na ekologii. Beru i argument, že právě Evropská unie coby bohatý region má stát v čele těchto snah. Jenže to všechno platí do okamžiku, kdy je důsledkem ekologizace takové zvýšení cen, které si lidé můžou dovolit. Současná situace je ale úplně mimo takové relace. Je zničující.

Není proto žádný div, že zbytek světa si takhle pod sebou větev prostě neřeže. Právě probíhá klimatická konference v Glasgow. Exhibuje tam samozřejmě Greta a evropští politici, kteří tvrdí, jak musíme chránit klima. Ano musíme. Jenže Čína do Glasgow ani neposlala delegaci. Čína, která vypouští dneska už několikanásobek emisí než celá EU dohromady. Místo toho nařídila svým uhelným dolům, že musejí zvýšit těžbu a staví uhelné elektrárny jako o život. Oznámila, že ještě deset let její emise dál porostou. Chce tím zabránit energetické krizi. Stejně tak se chová Indie, Japonsko a spousta dalších zemí. Americký prezident Biden sice o klimatu neustále mluví, žádné reálné kroky ale jeho administrativa nedělá. Naopak, v USA letos po několika letech dramaticky roste spotřeba uhlí. Proč? Protože to je zkrátka nutnost, aby se zabránilo zničení lidí.

Přesně to samé musí teď udělat i Evropská unie a Česká republika. Není to hezké, z pohledu klimatu je to samozřejmě škoda, jenže z pohledu lidí, jejich peněženek a udržení schopnosti přežít je to zkrátka nutnost. V opačném případě budou následky katastrofální.

Autor: Marek Hurt | pondělí 1.11.2021 11:04 | karma článku: 39.49 | přečteno: 1251x

Další články blogera

Marek Hurt

Největší baterie vydrží směšně málo. Ale stojí miliardy?

V Británii spustili obří bateriové úložiště s kapacitou 196 MWh, z hlediska kapacity největší v Evropě. Než začnete tleskat, tak si přečtěte, koho a jak dlouho vydrží zásobovat.

1.12.2022 v 13:13 | Karma článku: 6.59 | Přečteno: 269 | Diskuse

Marek Hurt

Zelený diktát nás ohrožuje všechny. Musí skončit

Evropská komise chystá reformu trhu s elektřinou. Ursula von der Leyenová chce odklon od fosilních paliv. Já bych tuhle paní už o ničem rozhodovat nenechal. Přečtěte si proč.

30.8.2022 v 12:03 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 61 | Diskuse

Marek Hurt

Vláda má řešit průšvih, ne udílet knížecí rady

Vicepremiér a ministr práce Marian Jurečka chce vytvořit síť poradců, kteří mají nasměrovat lidi k dobrému hospodaření.

24.8.2022 v 10:29 | Karma článku: 35.33 | Přečteno: 1062 | Diskuse

Marek Hurt

Zelení kšeftují s lidskou bídou a strachem

Německá vládní koalice ukazuje, jak nebezpečné je podlehnout ideologii. Podmiňovat existenci energetických zdrojů snížením rychlosti na dálnicích je do nebe volající lumpárna.

4.8.2022 v 9:46 | Karma článku: 35.66 | Přečteno: 924 | Diskuse

Další články z rubriky Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Otevřený dopis k referendu o větrných turbínách v Líšťanech u Loun

Dne 22.března proběhlo v obci Líšťany na Lounsku referendum o výstavbě větrných elektráren. Jen třetina hlasovala pro. Doufejme, že občané za dva roky názor změní. Nebo budeme raději spoléhat na drahou jadernou energii?

24.3.2024 v 9:47 | Karma článku: 8.68 | Přečteno: 538 | Diskuse

Milan Smrž

Také jste proti Green Dealu?

Protesty zemědělců v Evropě i mnoho příspěvků na sociálních sitích nesou pečet protestu proti Green Dealu. Kdo tomu tleská?

3.3.2024 v 22:32 | Karma článku: 21.26 | Přečteno: 6057 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Baterky, kam se podíváš

Poslední dekáda byla ve znamení obrovského nárůstu výroby baterií, tedy lépe řečeno, akumulátorů. Připadá mi to jako druhá elektrifikace. Na baterie bude po čase zřejmě všechno.

3.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 6.42 | Přečteno: 342 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Tak co hoši a holkiíí, jakxte na tom s tem vodíkem?

Zelená vodíková produkce je další dílek do dekarbonizační skládačky udržitelného rozvoje. Byla jen otázka času, kdy na vodík dojde v praxi a loni nastala úplná exploze publicity. Toto třaskavé téma stojí za pozornost.

1.3.2024 v 8:21 | Karma článku: 7.44 | Přečteno: 293 | Diskuse

Vašek Brynda

Co je eko kůže a proč je pravá kůže ekologičtější?

Není to tak dávno, kdy se na trhu objevily pojmy, jako je eko kůže a veganská kůže. Mnoho lidí znejistělo a začalo považovat pravou kůži za neekologickou, a naopak slepě opěvovat tyto nové materiály. Jak je to ale skutečně?

19.2.2024 v 13:03 | Karma článku: 22.75 | Přečteno: 436 | Diskuse
Počet článků 164 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3141

Proč si kazit život špatnou náladou, když je tak krátký? Není nic lepšího, než vypnout počítač a jít a mluvit s lidmi, které máte rádi.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...