Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vyberte si: dotace z EU, nebo dostupné teplo a elektřina?

Dilema Čechů, Němců, Poláků, Chorvatů, Dánů, Řeků, Bulharů a dalších národů v EU je takhle jednoduché, jak zní titulek. Jde o teplo, elektřinu, národní prosperitu, nikoli o světové klima. Kdo tvrdí něco jiného, bohapustě lže.

Konec aut se spalovacími motory od roku 2035, ani konec uhelných elektráren do roku 2038 či cokoli jiného, co vymýšlí v Bruselu, na stavu světové produkce oxidu uhličitého nezmění vůbec nic. Tím pádem ovšem nezmění také vůbec nic na stavu světového klimatu (je-li opravdu ovlivňován lidmi produkovaným CO2). Tyto projekty a nařízení, nazývané eufemisticky ambiciózní, jsou zcela srovnatelné se sovětskými plány na přeložení toku sibiřských řek do střední Asie. Jejich důsledky pak budou zcela srovnatelné s rozsáhlým zavlažováním sovětských bavlníkových plantáží z řek Amudarja a Sirdarja, jež stojí za vyschnutím Aralského jezera (zde). Uvažování hlavního bruselského politického proudu se evidentně sbližuje s uvažováním sovětských aparátčíků víc, než by si lidé ve státech EU přáli.

Stejně jako v éře Sovětského svazu nejde o zjevná fakta, nebo snad pravdu. Jde o to, co je „politicky“ správné. Rozum a fakta v tom nemá co dělat. Tenhle přístup si – bohužel – osvojila i většina médií. Včetně například České televize. Nikdo z redaktorů těchto titulů se neobtěžuje alespoň zapochybovat nad tím, jak státy v Evropě, jež dohromady odpovídají za nějakých sedm procent světových emisí CO2 (za rok 2019), zachrání světové klima, když celkový objem těchto emisí ve světě stále roste. Samotná Čína jich má na svědomí třetinu. (Ale žije v ní jen přes šestinu obyvatel světa. To je poznámka pro ty, kteří rádi argumentují přepočtem emisí na hlavu…)

Tohle nemá nic společného s nějakou historickou vinou, jež se často uvádí jako morální důvod, proč evropské státy musí skončit s emisemi jako první. Protože – má-li světový klimatický panel IPCC pravdu – nejde o emise z 19. století, nýbrž o emise všechny. Kdyby evropské státy zastavily svoji produkci oxidu uhličitého už zítra, neprojevilo by se to v globálním měřítku téměř nijak. Ten proces je však unijními aparátčíky naplánován do roku 2050. To znamená, že ostatní státy úbytek evropského CO2  průběžně stihnou průběžně spolehlivě vymazat vlastním zvýšením emisí. Tak jako to dělají dosud. Čili biliony eur, které si evropské státy na „boj se změnou klimatu“ půjčují a budou půjčovat, přijdou úplně vniveč.

Maďarský list Magyar Nemzet již přinesl článek o tom, proč je dobré uvažovat o opuštění EU (zpráva zde). Ve výčtu důvodů ale chyběl ten energeticko-ekonomický. Současné vedení EU, za posvěcení vlád členských států, totiž žene všechny Evropany do pekla enormních dluhů, těžko představitelného zdražování, věčných odstávek elektřiny i tepla a ztráty konkurenceschopnosti. Prý kvůli záchraně světového klimatu. Z výše uvedeného je však zřejmé, že evropské státy nemůžou světové klima zachránit ani náhodou. Motivace politiků tak může mít jen dvě vysvětlení.

Buď eurokomisaři, většina europoslanců a téměř všichni premiéři či prezidenti zasedající v Evropské radě (včetně českého) nezvládají základní počty. Nechápou význam čísel. Nedokážou používat vlastní rozum. Slepě následují ideology z neziskovek a IPCC. Nebo z toho „boje za klima“ mají nějaký jiný užitek, o kterém veřejnost neví.

To znamená, že buď je většina evropské politické reprezentace nezpůsobilá vykonávat svoje funkce, nebo je nějakým způsobem v současném dění osobně zaháčkovaná. Jinak se nedá vysvětlit jejich absolutní neschopnost klást logické otázky a vyžadovat na ně opravdu seriózní odpovědi. Těch se přitom Zelené frontě pohříchu nedostává. Takže by se okamžitě ukázalo, jak slabomyslný a v důsledku zločinný je celý plán Zeleného údělu (Green Deal). Protože takhle moderní společnost fungovat nemůže. A ještě navíc to ničemu neprospěje.

Oblíbeným argumentem zastánců pevného a nerozborného členství v EU (tak se to říkalo před 30lety, pamatujete?) jsou evropské dotace. Tedy přerozdělené peníze vybrané od jednotlivých států organizací, jejíž podstatná část – europarlament - permanentně a zcela nesmyslně kočuje mezi Štrasburkem a Bruselem. Ale ruku na srdce. Dotace v řádu stamiliard korun jsou jistě pěkné, jenže celkové náklady Zeleného údělu se budou počítat v bilionech. Tedy spíš v jejich desítkách. Fakt se vyplatí zůstat v EU kvůli dotacím? Proboha, komu?

Autor: Marek Hurt | středa 8.9.2021 10:15 | karma článku: 37,04 | přečteno: 841x
  • Další články autora

Marek Hurt

Největší baterie vydrží směšně málo. Ale stojí miliardy?

V Británii spustili obří bateriové úložiště s kapacitou 196 MWh, z hlediska kapacity největší v Evropě. Než začnete tleskat, tak si přečtěte, koho a jak dlouho vydrží zásobovat.

1.12.2022 v 13:13 | Karma: 6,59 | Přečteno: 269x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Marek Hurt

Zelený diktát nás ohrožuje všechny. Musí skončit

Evropská komise chystá reformu trhu s elektřinou. Ursula von der Leyenová chce odklon od fosilních paliv. Já bych tuhle paní už o ničem rozhodovat nenechal. Přečtěte si proč.

30.8.2022 v 12:03 | Karma: 0 | Přečteno: 61x | Diskuse| Společnost

Marek Hurt

Vláda má řešit průšvih, ne udílet knížecí rady

Vicepremiér a ministr práce Marian Jurečka chce vytvořit síť poradců, kteří mají nasměrovat lidi k dobrému hospodaření.

24.8.2022 v 10:29 | Karma: 35,37 | Přečteno: 1062x | Diskuse| Společnost

Marek Hurt

Zelení kšeftují s lidskou bídou a strachem

Německá vládní koalice ukazuje, jak nebezpečné je podlehnout ideologii. Podmiňovat existenci energetických zdrojů snížením rychlosti na dálnicích je do nebe volající lumpárna.

4.8.2022 v 9:46 | Karma: 35,66 | Přečteno: 924x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Marek Hurt

Zoufalí lidé změnu klimatu prostě řešit nebudou

Drtivá většina lidí na světě bude vždy mít na prvním místě to, aby měli jídlo, teplo a dnes už také elektřinu. Teprve když to mají, dokážou se zabývat například změnou klimatu. Řada politiků to ale stále nedokáže pochopit.

20.7.2022 v 8:04 | Karma: 37,30 | Přečteno: 1390x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Kolegu lídra kandidátky AfD zadrželi, dával Číně informace z europarlamentu

23. dubna 2024  8:38,  aktualizováno  15:45

Německá policie zadržela v noci v Drážďanech spolupracovníka Maximiliana Kraha, lídra kandidátky...

Nevěřte lžím a pomluvám, obhajuje Babiš neúčast na jednání o důchodech

23. dubna 2024  14:49,  aktualizováno  15:43

Poslanec a šéf ANO Andrej Babiš na svém účtu na sociální síti X zveřejnil video, ve kterém...

Zesílíme útoky na sklady západních zbraní, část jsme ukořistili, uvedl Šojgu

23. dubna 2024  15:21

Sledujeme online Ruská armáda zesílí útoky na ukrajinská skladiště, ve kterých jsou uložené zbraně dodávané Západem....

Konec uhlí do roku 2030 nestíháme, stát transformaci brzdí, míní Topolánek

23. dubna 2024  15:20

Pro transformaci a dekarbonizaci energetiky nebude tolik peněz, kolik se očekávalo, a změny...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 164
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3153x
Proč si kazit život špatnou náladou, když je tak krátký? Není nic lepšího, než vypnout počítač a jít a mluvit s lidmi, které máte rádi.

Seznam rubrik