Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Za požáry můžou konkrétní lidé, ne klima

Při horku a suchu se požáry šíří snadněji. Ale pořád je někdo musí nejdřív zažehnout. Na výběr je prakticky jen blesk, nebo člověk. Klima samo to nedokáže.

Materiál Masarykovy univerzity, který pracuje s daty do roku 2000, označuje za viníka 90 procent požárů člověka (zde). Tedy žháře, nebo následek neopatrné lidské činnosti. Více než 90 procent lidského zavinění uvádí také zpráva EU z roku 2018 (zde). Letošní italské odhady o tom, že za 70 procenty požárů stojí žháři, nebo lidská nedbalost. „Sedmdesát procent požárů souvisí se žháři nebo přinejmenším s nedbalostí,“ řekl italský ministr životního prostředí Roberto Cingolani v rozhovoru s televizní stanicí RAI1, ze kterého citoval portál Seznam Zprávy (zde). Oproti tomu klimatičtí vědci neustále opakují, že kvůli klimatické změně bude více požárů.

Jde o klasické zmatení pojmů. Tedy v lepším případě. V tom horším jde o cílenou dezinformaci. Protože požáry v přírodě byly vždy. Zažehne je třeba blesk, výbuch sopky, někdy i samovznícení hořlavého materiálu. To je zkrátka příroda.

K tomu se přidal člověk. Tu nechtěnou jiskrou z ohně, tu nedopalkem cigarety, jinde vypalováním lesa kvůli získání prostoru pro nová pole. Nebo oheň zapálí žhář. Ten nemocný proto, že mu pohled na oheň dělá dobře. Ti ostatní proto, že jsou, jak jen to slušně říct? Dlužno však podotknout, že kdo způsobuje požár záměrně, patří za mříže. Psychiatrického ústavu, nebo vězení. Zprávy z letošního roku i z let předcházejících vypovídají o tom, že podíl úmyslně založených požárů v Evropě či Austrálii je obrovský (např. zde). Nejde přitom o oblasti, kde by bylo potřeba tímto způsobem zvaným česky žďáření, získávat nové prostory pro zemědělskou činnost. To naopak platí pro jižní Ameriku, Afriku, nebo jihovýchodní Asii. A samozřejmě, tam kde je vysušená krajina, se požár šíří rychleji, zejména když se přidá vítr. (Zpravodajství o požárech dále deformují nesprávně interpretované kosmické snímky, jež například ukazují všechna místa s vyšší teplotou, než má okolí. Což je například střecha. Zdaleka ne vždy jde tedy v tomto případě o požáry. zde)

Z uvedeného se dá dovozovat například to, že v Evropě, Austrálii a USA vzrostl počet úchylů, kteří pro své potěšení založí požár. Bez ohledu na to, kolik lidí tím ohrozí. Dá se z toho dovozovat i to, že lidé v těchto oblastech jsou extrémně neopatrní a neví, jak s ohněm zacházet, nebo nerespektují doporučení o tom, jak s ním zacházet. Dá se uvažovat i o tom, že za řadu požárů můžou nemocné aktivistické duše, které tak chtějí napomoci „boji“ proti změně klimatu. (Takové zprávy se občas objevují, ale důkazů je pomálu. Takže s touhle informací opatrně.) Dá se také dovozovat, že žďáření lesa je nebezpečná metoda, jejímuž používání by zabránilo třeba rozšíření moderní techniky. Jistě jde také dovozovat, že je to mediálně vděčné téma. Takže se o něm hodně píše. A také téma, ke kterému se dobře přidávají klimatické dovětky.

Důležitější by však bylo tomuto vývoji přizpůsobit rozpočty pro hasičské sbory. V Evropě tedy především pro ty řecké a italské, ale více prostředků by měly – s ohledem na vývoj – mít hasiči obecně.

Bylo by také správné podniknout rychlé kroky proti vysoušení krajiny. Ve zkratce to znamená mít více lesů. Ty totiž vytvářejí podmínky pro srážky, jež předcházejí extrémnímu vysoušení krajiny (zde). Že to je možné, ukazuje příklad indické oblasti Darewádí, kde se cíleným zalesněním podařilo vrátit deště do vysušené oblasti čítající sto vesnic, jež byly do té doby odkázané na dovoz vody (zde).

Současně je nezbytné vysvětlovat lidem, jak se mají chovat, aby požáry nezaložili. Vysvětlovat to jednotlivcům i firmám. A nekompromisně postihovat ty, kteří požár z nedbalosti, nebo úmyslně zažehnou. No a také zakládat nové lesy a starat se o ně v prvních letech, než si dokážou samy vytvořit podmínky pro to, aby na ně pršelo a krajina tak méně vysychala. To by byl rozumný příspěvek k boji s klimatickou změnou! A smysluplný prostor například pro dotace EU.

V každém případě změna klimatu, ať už je či není způsobená lidmi, za požáry nemůže. Za jejich naprostou většinou stojí hloupost či zvrácenost konkrétních lidí.

Autor: Marek Hurt | neděle 15.8.2021 19:39 | karma článku: 28,96 | přečteno: 562x
  • Další články autora

Marek Hurt

Největší baterie vydrží směšně málo. Ale stojí miliardy?

V Británii spustili obří bateriové úložiště s kapacitou 196 MWh, z hlediska kapacity největší v Evropě. Než začnete tleskat, tak si přečtěte, koho a jak dlouho vydrží zásobovat.

1.12.2022 v 13:13 | Karma: 6,59 | Přečteno: 270x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Marek Hurt

Zelený diktát nás ohrožuje všechny. Musí skončit

Evropská komise chystá reformu trhu s elektřinou. Ursula von der Leyenová chce odklon od fosilních paliv. Já bych tuhle paní už o ničem rozhodovat nenechal. Přečtěte si proč.

30.8.2022 v 12:03 | Karma: 0 | Přečteno: 61x | Diskuse| Společnost

Marek Hurt

Vláda má řešit průšvih, ne udílet knížecí rady

Vicepremiér a ministr práce Marian Jurečka chce vytvořit síť poradců, kteří mají nasměrovat lidi k dobrému hospodaření.

24.8.2022 v 10:29 | Karma: 35,37 | Přečteno: 1062x | Diskuse| Společnost

Marek Hurt

Zelení kšeftují s lidskou bídou a strachem

Německá vládní koalice ukazuje, jak nebezpečné je podlehnout ideologii. Podmiňovat existenci energetických zdrojů snížením rychlosti na dálnicích je do nebe volající lumpárna.

4.8.2022 v 9:46 | Karma: 35,66 | Přečteno: 924x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Marek Hurt

Zoufalí lidé změnu klimatu prostě řešit nebudou

Drtivá většina lidí na světě bude vždy mít na prvním místě to, aby měli jídlo, teplo a dnes už také elektřinu. Teprve když to mají, dokážou se zabývat například změnou klimatu. Řada politiků to ale stále nedokáže pochopit.

20.7.2022 v 8:04 | Karma: 37,30 | Přečteno: 1390x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

  • Počet článků 164
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3153x
Proč si kazit život špatnou náladou, když je tak krátký? Není nic lepšího, než vypnout počítač a jít a mluvit s lidmi, které máte rádi.

Seznam rubrik