Zpráva klimatického panelu „smrdí na kilometry“

10. 08. 2021 11:48:50
Podle pondělní zprávy klimatického panelu OSN musí svět okamžitě změnit svou energetiku a snížit emise uhlíku. Jinak se neudrží oteplení pod hranicí 1,5 stupně. Proč mám pocit, že je to strašení katastrofou, aby se otevřely měšce?

Neumím a ani nechci polemizovat s klimatickým panelem o tom, zda skutečně lidstvo je schopno ovlivnit klima. Ale chci a musím polemizovat s tím, co nám klimatičtí panelisté nakazují.

Přečtěte si slova generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese: „Nutná je okamžitá akce v oblasti energetiky. Bez zásadního snížení emisí uhlíku se cíl oteplení do 1,5 stupně Celsia stane rychle nereálným. Tato zpráva IPCC musí být umíráčkem pro uhlí a další fosilní paliva, než stihnou zničit náš svět. Po roce 2021 se již nesmí postavit žádné uhelné elektrárny. Státy OECD musí uhlí odstavit do roku 2030, všichni ostatní nejpozději v roce 2040. Státy také musí ukončit hledání všech nových fosilních zdrojů a přesunout všechny dotace z fosilních na obnovitelné zdroje. Do roku 2030 je nutné čtyřnásobně zvýšit solární a větrné kapacity a třikrát navýšit investice do obnovitelné energie. Jen tak lze udržet trajektorii nulových emisí do poloviny století,“ uvedl Guterres.

Takže zaprvé, v Evropě ani severní Americe se až na úplné výjimky žádné nové uhelné elektrárny už dávno nestaví a nikdo to ani neplánuje. Podíl uhlí na energetickém mixu na zmíněných kontinentech neustále klesá. Úplným opakem jsou jiné dva emisní zdroje, kterými jsou biomasa a plyn. Staví se elektrárny, pro ty na biomasu se kácejí tisíce čtverečních kilometrů lesů a dřevo se následně vozí tankery po celém světě, plyn se těží ve velké, v Americe dokonce (v Evropě) zakázanou metodou frakování, budují se plynovody za stovky miliard eur. Na rozdíl od uhlí, které je na jednoznačném ústupu, tak plyn a biomasa hlásí stejně jednoznačný nástup, a to dokonce za pomoci obřích veřejných dotací. Proč právě tohle zpráva panelu explicitně nezdůrazňuje? Nebo emise z biomasy a plynu klimatu neškodí? Nebo snad metan, který uniká při těžbě plynu a ovlivňuje klima mnohonásobně víc než CO2 klimatický panel neřeší? Nechápu.

Pokud někde uhelné elektrárny staví, je to především v Asii a v Africe. A je to proto, že tam v řadě zemí stále miliony lidí nemají přístup k elektřině. Pokud je tedy z klimatických důvodů skutečně musí skončit uhlí, je nutné napnout síly právě na tyto kontinenty. Jen pro srovnání, Česko je spolu s Polskem v Evropě nejvíce uhelnou zemí. Přesto se u nás vytěží jen necelých 40 milionů tun hnědého uhlí, ze kterého se zde stále vyrábí více než 40% elektřiny a víc než polovina tepla. Oproti tomu třeba v Číně se uhlí vytěží skoro 4 miliardy tun, tedy stonásobně víc. Přitom to Číně nestačí, takže další stovky milionů tun dováží. Další miliardy tun uhlí se těží třeba v Indii, Indonésie ohlásila, že bude neustále navyšovat těžbu uhlí v řádech stovek milionů tun. A takto bych mohl pokračovat.

Můžete namítnout, jaké je tedy řešení? No třeba u nás se to podle mého názoru snažíme řešit poměrně logicky. Chceme z uhlí přejít na jádro a doplnit jej obnovitelnými zdroji. Můžeme samozřejmě polemizovat o poměrech, nebo o tom, zda mají vznikat velké jaderné elektrárny či více investovat do malých modulárních reaktorů, můžeme se bavit o tom, jak velké investice mají smysl do akumulace elektřiny a taky kdy budou dostatečně velké baterie k dispozici atd.

Je to nepochybně mimořádně složitá debata. Jde o strašně moc. Samozřejmě jde o spoustu peněz, ale hlavně jde o dodávky elektřiny a tepla. Bez nich bychom dnes nepřežili ani pár dní. Ta debata je možná příliš pomalá, je v ní spousta všelijakých argumentačních faulů. Ale aspoň se vede. Oproti tomu ve zprávě klimatického panelu spousta důležitých věcí vůbec není. Proč není na jednom z prvním míst jádro???

Místo toho je tam věta, že „Do roku 2030 je nutné čtyřnásobně zvýšit solární a větrné kapacity a třikrát navýšit investice do obnovitelné energie.“ Na první pohled to může znít logicky, jenže když se podíváte třeba na českou výrobu elektřiny, tak zjistíte, že v červenci, kdy by měly být ty vůbec nejpříhodnější podmínky pro výrobu OZE, vyrobily obnovitelné zdroje vč. biomasy jen 15% elektřiny, takže musely naplno vyrábět uhelné, jaderné a plynové elektrárny. Asi nemá smysl připomínat, že v zimě u nás obnovitelné zdroje nevyrábějí téměř vůbec.

Věří někdo tomu, že se to do roku 2030, kdy už by podle klimatického panelu mělo být odstaveno veškeré uhlí a nové jaderné reaktory ještě zdaleka nebudou postaveny, nějak dramaticky změní?

Autor: Marek Hurt | úterý 10.8.2021 11:48 | karma článku: 38.18 | přečteno: 1173x

Další články blogera

Marek Hurt

Největší baterie vydrží směšně málo. Ale stojí miliardy?

V Británii spustili obří bateriové úložiště s kapacitou 196 MWh, z hlediska kapacity největší v Evropě. Než začnete tleskat, tak si přečtěte, koho a jak dlouho vydrží zásobovat.

1.12.2022 v 13:13 | Karma článku: 6.59 | Přečteno: 269 | Diskuse

Marek Hurt

Zelený diktát nás ohrožuje všechny. Musí skončit

Evropská komise chystá reformu trhu s elektřinou. Ursula von der Leyenová chce odklon od fosilních paliv. Já bych tuhle paní už o ničem rozhodovat nenechal. Přečtěte si proč.

30.8.2022 v 12:03 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 61 | Diskuse

Marek Hurt

Vláda má řešit průšvih, ne udílet knížecí rady

Vicepremiér a ministr práce Marian Jurečka chce vytvořit síť poradců, kteří mají nasměrovat lidi k dobrému hospodaření.

24.8.2022 v 10:29 | Karma článku: 35.33 | Přečteno: 1062 | Diskuse

Marek Hurt

Zelení kšeftují s lidskou bídou a strachem

Německá vládní koalice ukazuje, jak nebezpečné je podlehnout ideologii. Podmiňovat existenci energetických zdrojů snížením rychlosti na dálnicích je do nebe volající lumpárna.

4.8.2022 v 9:46 | Karma článku: 35.66 | Přečteno: 924 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 34.07 | Přečteno: 585 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.31 | Přečteno: 2041 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.78 | Přečteno: 291 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.32 | Přečteno: 210 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.67 | Přečteno: 275 | Diskuse
Počet článků 164 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3141

Proč si kazit život špatnou náladou, když je tak krátký? Není nic lepšího, než vypnout počítač a jít a mluvit s lidmi, které máte rádi.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...