Evropská unie tlačí členské země do slepé uličky

23. 01. 2020 9:12:09
Vyšší klimatické cíle do roku 2030 a odmítnutí jádra. To jsou dvě aktuální rozhodnutí poslanců Evropského parlamentu. Česku tak zbývají pouze radikální možnosti.

Podle Lisabonské smlouvy spadá energetický mix do jurisdikce jednotlivých členských zemí. Jenže od loňska EU tlačí uhlíkovou neutralitu do roku 2050, kterou již odkývala Evropská rada (premiéři) a také Evropský parlament. Ten ji odhlasoval jasnou většinou 482 ku 136, dalších 95 poslanců se zdrželo (!). Europoslanci současně odmítli uznat jadernou energii za nízkouhlíkovou, kterou přitom jednoznačně je.

Tím pádem už neplatí ustanovení Lisabonské smlouvy, protože nynější stav zásadně omezuje možnosti členských států. Ty si budou moci suverénně rozhodnout leda o tom, jestli budou mít v energetickém víc větru, nebo slunce, případně jak moc budou spalovat své či dovezené lesy (než EU konečně pochopí, že je to pitomost). Výjimkou je plyn, na který v tažené proti CO2 zřejmě teprve dojde. Jeho emise CO2 oproti uhlí jsou sice o nějakých 50 – 60 procent nižší, ale pořád to jsou emise CO2.

Vzhledem k tomu, jak hlasovali europoslanci a jak před tím hlasovali premiéři, nedá se předpokládat, že by v dohledné době EU změnila postoj. Zcela bez ohledu na rozsáhlá bezpečnostní rizika, která závislost výhradně na obnovitelných zdrojích znamená. Co můžou dělat země, které odmítají absolutní sázku na obnovitelné zdroje a dovoz elektřiny?

Teoretickou šanci snad představuje soud, tedy Evropský soudní dvůr. Je však potřeba ji vyzkoušet a podat k němu žalobu. Kvůli podstatě ustanovení Libanonské smlouvy o energetickém mixu a jejím neokleštěném zachování. Protože Česko se neobejde bez elektřiny z konvenčních zdrojů. Pokud nebudeme místo uhlí používat také jádro a plyn, stane se republika závislá na dovozu absolutně zásadní komodity, kterou navíc neumíme skladovat (zatím, ale to na věci nic nemění).

Je také možné stavět „EU navzdory“. A doufat, že za pár let třeba začnou fanatičtí ekoposlanci poslouchat i to, co se jim snaží říkat fyzici a energetici a změní svůj pohled na věc? Že se za pár let podaří zmírnit klimatické panikářství a omezit vliv zelené lobby, která země spojené v Evropské unii a hlavně jejich obyvatele už nyní „dře bez nože“? Jenže nic z toho nastat nemusí, naopak. Dokonce i v Česku a Visegrádu se můžou časem dostat k moci zelení fanatici, jak se jim to podařilo v Bruselu. Výsledkem postupu „EU navzdory“ by tak snadno mohly být zmařené desítky či stovky miliard korun, podle toho, kdy by nás Unie donutila stavbu zastavit.

Poslední existující možností, jak si zajistit energetickou bezpečnost, je odchod z Evropské unie. Ideálně s celým blokem V4, který stejně jako Česko odmítá odmítnout jádro. Že se bez členství v Unii dá žít, dokazují každý den evropské země, jež v ní nejsou. Že se dá žít za daleko horších vztahů s okolními zeměmi, dokazuje každý den Stát Izrael.

Levný by odchod nebyl, to jistě ne. Ale co bude nakonec dražší, vystoupení z EU, nebo totální převedení života na elektřinu, kterou budou dodávat jen obnovitelné zdroje? Náklady na vystoupení Británie už různí experti spočítali. Celounijní náklady panikářské uhlíkové neutrality si zatím nikdo netroufl ani odhadnout.

Odejít, pokud si nebudeme moci energetiku řešit podle našich možností, je od vlády a parlamentu jediné odpovědné řešení. Zachovat si možnost rozsvítit si kdykoli žárovku a zatopit si kdykoli začne mrznout, za investici do vystoupení stojí.

Autor: Marek Hurt | čtvrtek 23.1.2020 9:12 | karma článku: 46.48 | přečteno: 8321x

Další články blogera

Marek Hurt

Největší baterie vydrží směšně málo. Ale stojí miliardy?

V Británii spustili obří bateriové úložiště s kapacitou 196 MWh, z hlediska kapacity největší v Evropě. Než začnete tleskat, tak si přečtěte, koho a jak dlouho vydrží zásobovat.

1.12.2022 v 13:13 | Karma článku: 6.59 | Přečteno: 268 | Diskuse

Marek Hurt

Zelený diktát nás ohrožuje všechny. Musí skončit

Evropská komise chystá reformu trhu s elektřinou. Ursula von der Leyenová chce odklon od fosilních paliv. Já bych tuhle paní už o ničem rozhodovat nenechal. Přečtěte si proč.

30.8.2022 v 12:03 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 61 | Diskuse

Marek Hurt

Vláda má řešit průšvih, ne udílet knížecí rady

Vicepremiér a ministr práce Marian Jurečka chce vytvořit síť poradců, kteří mají nasměrovat lidi k dobrému hospodaření.

24.8.2022 v 10:29 | Karma článku: 35.33 | Přečteno: 1062 | Diskuse

Marek Hurt

Zelení kšeftují s lidskou bídou a strachem

Německá vládní koalice ukazuje, jak nebezpečné je podlehnout ideologii. Podmiňovat existenci energetických zdrojů snížením rychlosti na dálnicích je do nebe volající lumpárna.

4.8.2022 v 9:46 | Karma článku: 35.66 | Přečteno: 923 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Kateřina Konečná nechtíc prozradila, že dnešní komunistické názory jsou naprosto nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 0:59 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 52 | Diskuse

Eva Kislingerová

Budeme válčit se Slovenskem?

Z vyjádření některých politiků může nezúčastněný pozorovat nabýt dojmu, že diplomatické vztahy se Slovenskem jsou na bodu mrazu. Z médií to vypadá, že válka začíná a u Hodonína bude tanková bitva.

18.3.2024 v 13:24 | Karma článku: 20.99 | Přečteno: 469 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak s Babišem dohnat a předehnat ne Západ, ale Putinovo Rusko?

Západ se nám rozpadá před očima. Zato Rusko doslova vzkvétá. S doháněním Západu je konec, teď už nám zbývá, než jen dohánět a předhánět Rusko...

18.3.2024 v 11:15 | Karma článku: 18.04 | Přečteno: 222 | Diskuse

Jiří Turner

Tomáš Klus, Tomáš Halík a jiní „pomatenci“

Co intelektuál, to antisemita a nepřítel Izraele a FF UK jako líheň „hamásníků“. A pak tu máme ty naše angažované umělce, jako je Klus. Emoce, které vyvolává palestinsko-izraelský konflikt, už asi mnohým trochu zatemňují mozek.

18.3.2024 v 11:05 | Karma článku: 29.06 | Přečteno: 4669 | Diskuse

Petr Šindelář

Jurečka bez změn v zákonech a ústavě touží zvýšit zaměstnanost!

Na pomoc si vzal počítače a na výběr vzdělávacích kurzů zavedl e-shop. Nárok na dávky chce ztížit a zájem o práci na venkově naopak zvýšit. Premiér ale tvrdí, že 2 miliardy korun ve prospěch venkova nevydá a státní rozpočet...

18.3.2024 v 9:52 | Karma článku: 11.85 | Přečteno: 221 | Diskuse
Počet článků 164 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3141

Proč si kazit život špatnou náladou, když je tak krátký? Není nic lepšího, než vypnout počítač a jít a mluvit s lidmi, které máte rádi.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...