Zelená diktatura se připlížila nebezpečně blízko

4. 12. 2018 15:07:21
Diktátora si představujeme jako řvoucího chlápka, který nechává zavírat a popravovat každého, kdo se mu znelíbí. Zelená diktatura se plíží pomalu a nenápadně. Je ale stejně nebezpečná.

Životní prostředí je třeba chránit. Tuto větu píšu raději hned na úvod, aby mě někdo neosočoval z toho, že volám po bezuzdném pohazování odpadků v lesích, znečišťování moří kdejakým svinstvem, beztrestném pálení pet lahví v kamnech či podobných zvěrstvech. Pod tuto větu by se asi zároveň podepsala drtivá většina obyvatel naší planety. Dokonce si troufám tvrdit, že ji lze považovat za jakousi univerzální pravdu.

Ovšem právě v tom tkví ono pověstné čertovo kopýtko, které využívá zmíněná zelená diktatura. Používá ji totiž jako pomyslný štít, za který je možné schovat kde co. Od vynakládání obrovského množství veřejných prostředků například na boj s globálním oteplováním, který posléze změnil název na boj s klimatickou změnou a nyní je označován bojem za klimatickou spravedlnost, přes omezování svobody jednotlivců, kterým je například stále víc a víc bráněno v používání automobilu, až po porušování nedotknutelnosti osobního vlastnictví, kdy například ekologičtí aktivisté rozbourají plot elektrárny či dolu, aby mohli vlézt dovnitř a přivázat se tam k nějakému zařízení.

Možná si řeknete, proč toto konání označuju pojmem diktatura? Zejména proto, že jeho legitimita je velmi sporná. Abych se zbytečně nerozkračoval, zůstanu v českém prostředí. V naší politice funguje celé roky Strana Zelených. Tato strana považuje ochranu životního prostředí za svou prioritu, veřejně to hlásá a s tímto programem se utkává v politickém klání s dalšími subjekty. To je naprosto v pořádku, má na to plné právo. Když se však podíváte na její volební výsledky, zjistíte, že má jen mizivou podporu veřejnosti. To znamená, že mají lidé buď jiné priority, nebo s programem zelených přímo nesouhlasí. Demokraticky se tak ony „zelené pravdy“ nyní prosazovat nedají. Proto jejich vyznavači používají jiné metody. Označují se za ekologické aktivisty, občanskou společnost či různá hnutí za něco, častěji proti něčemu. A prosazují své pravdy dál. To by samo o sobě bylo také v pořádku. Ovšem kdyby přitom respektovali zákony a fakt, že většina společnosti má zkrátka priority jiné, často možná zcela opačné. Vyznavači zelených pravd však toto respektovat odmítají. Oni přece mají svou legitimitu odvozenou od „univerzální pravdy“, že životní prostředí je třeba chránit.

To jim dává do ruky pomyslný, dnes ale občas už i zatraceně reálný klacek, kterým se při hájení svých zájmů ohánějí. Stačí se podívat na jejich akce. Mnohem nebezpečnější je ale ta atmosféra okolo. Asi by se dalo mávnout rukou nad pár desítkami radikálů, kteří se někde přivážou k těžební věži – tedy pokud se právě v tu chvíli nenachází v podzemí několik set horníků, které akce aktivistů mohla v případě nějaké nehody ohrozit na životě. Ovšem minimálně k zamyšlení je reakce, jakou vyvolá například na sociálních sítí jejich zatčení a vazební stíhání.

Vyznavače zelených pravd jako by vůbec nezajímalo, že ti lidé porušili zákony, že vnikli na cizí pozemek, poškozovali cizí majetek a dokonce ohrozili (byť asi spíš jen hypoteticky) životy horníků. Z jejich řad nezazní věty o blbosti, za kterou se platí, a už vůbec ne výzvy, aby se podobné akce neopakovaly či organizovaly v mezích zákona. Naopak jsou oslavováni jako hrdinové, kteří musí čelit šikaně policie, státu, de facto jakýchsi fašistů.

Vyznavači zelených pravd si přitom zřejmě neuvědomují, jakou medvědí službu skutečné ochraně životního prostředí dělají. Zacházejí totiž tak daleko, že většinovou veřejnost neskutečně štvou. Není náhodou, že pojmenování ekoterorista je dnes už naprosto běžně používané. A kvůli tomu třeba i akce, které by za normálních okolností většinová veřejnost nejspíš spontánně podporovala, degraduje přítomnost této skupiny na přinejmenším podezřelé.

Autor: Marek Hurt | úterý 4.12.2018 15:07 | karma článku: 38.05 | přečteno: 1451x

Další články blogera

Marek Hurt

Největší baterie vydrží směšně málo. Ale stojí miliardy?

V Británii spustili obří bateriové úložiště s kapacitou 196 MWh, z hlediska kapacity největší v Evropě. Než začnete tleskat, tak si přečtěte, koho a jak dlouho vydrží zásobovat.

1.12.2022 v 13:13 | Karma článku: 6.59 | Přečteno: 269 | Diskuse

Marek Hurt

Zelený diktát nás ohrožuje všechny. Musí skončit

Evropská komise chystá reformu trhu s elektřinou. Ursula von der Leyenová chce odklon od fosilních paliv. Já bych tuhle paní už o ničem rozhodovat nenechal. Přečtěte si proč.

30.8.2022 v 12:03 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 61 | Diskuse

Marek Hurt

Vláda má řešit průšvih, ne udílet knížecí rady

Vicepremiér a ministr práce Marian Jurečka chce vytvořit síť poradců, kteří mají nasměrovat lidi k dobrému hospodaření.

24.8.2022 v 10:29 | Karma článku: 35.33 | Přečteno: 1062 | Diskuse

Marek Hurt

Zelení kšeftují s lidskou bídou a strachem

Německá vládní koalice ukazuje, jak nebezpečné je podlehnout ideologii. Podmiňovat existenci energetických zdrojů snížením rychlosti na dálnicích je do nebe volající lumpárna.

4.8.2022 v 9:46 | Karma článku: 35.66 | Přečteno: 924 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 30.51 | Přečteno: 416 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 26.83 | Přečteno: 1478 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 15.96 | Přečteno: 250 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.19 | Přečteno: 189 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 17.53 | Přečteno: 253 | Diskuse
Počet článků 164 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3141

Proč si kazit život špatnou náladou, když je tak krátký? Není nic lepšího, než vypnout počítač a jít a mluvit s lidmi, které máte rádi.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...