Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zbraně, emise, náklaďáky, elektřina a řepka – proč svět nepoužívá reálná řešení?

Představte si situaci: na dvoře máte hromadu polen, která jste si objednali na topení. Jen ta polena se vám, tak jak jsou dodaná, nevejdou do kamen. Zároveň kvůli té hromadě nemůžete používat dvůr.

A mají vám přivézt ještě druhou hromadu. Co uděláte?

Protože jste majiteli dvora, zakážete sami sobě mít na dvoře hromadu polen. Pročež tu druhou hromadu necháte vysypat před plotem. Možná vám kvůli tomu nepůjdou otevírat vrata, ale zcela určitě tím zaberete kus obecní cesty. Sousedi se zlobí, starosta vyhrožuje správním řízením, pokud polena neodklidíte.  Ještě by do té hromady mohl někdo nabourat, aby byl blázinec dokonalý.

Co uděláte? Nic, protože musíte do práce.

A tak jedna hromada zabírá dvůr a blokuje vaše auto v garáži, druhá zabírá obecní pozemek a blokuje kus obecní cesty. Všichni jsou naštvaní.

Po příchodu z práce se pustíte do práce. Sekeru, pilu, špalek a kolečko neuznáváte jako vhodné nástroje, protože vás po jejich používání bolí celé tělo. Nařizujete proto polenům, aby se naštípané složilo do dřevníku. Když to nepomáhá, zaplatíte za dva dny několika chlapům ze sousedství, aby vám obě hromady odklidili. Řešení to není nejrychlejší, ale určitě je docela drahé. Na rodinném rozpočtu jste to nepříjemně pocítili.

Co budete dělat příští rok? Zakázali jste si mít na dvoře hromadu dřeva a mít je na ulici vám zakázal starosta. Pozoor, přichází nápad!

Příští rok si koupíte dřevo naštípané. Je podstatně dražší. Ale už je naštípané a je to dřevo, to je důležité, protože chcete topit dřevem. A dodavateli zaplatíte i za to, že vám jej složí do dřevníku. A aby tam mohl zajíždět s vysokozdvižným vozíkem, rozšíříte mu na vlastní náklady ještě vstup do dřevníku. A je to!

Je to bláznivé? Je! Je to nemožné? Ne! Nevěříte?

Číňané mají v Brazílii postavit 49 přehrad (dvě už stojí, tři se staví, ostatní projektují ) na pravostranných přítocích Amazonky. Zvýší tím podíl hydroelektráren na brazilské elektřině ze 75 na 84 procent. Deštný prales, „plíce planety“ kvůli tomu přijdou o 10% své rozlohy! A protože málo prší už i v Brazílii, mají už i současné hydroelektrárny problémy s nedostatkem vody. Podle loňského týdeníku Euro (euro.cz cinska-invaze-do-amazonie-krok-na-ktery-doplati-vsichni), kde tohle popisují, bývají v posledních letech brazilské přehrady naplněné jen ze 30%. No, a když se vykácí desetina (950 tisíc hektarů!), bude pršet ještě méně. Na kolik procent pak budou naplněné brazilské přehrady? 

Nemusíme ani jezdit do Brazílie, protože v Evropě se už uvažuje podobně.

Například EU loni schválila směrnici, která má teroristům zabránit v tom, aby se dostali ke zbraním. A dosáhne se toho tím, že Evropané, co mají legální zbraň, musí mít menší zásobníky. A nesmějí mít legálně kratší pušku, než metr, či kolik je tam napsané. Jak omezování legálních držitelů zbraní zatočí s těmi nelegálními, Unie vysvětlit neumí. Ale její předseda Juncker už ví, že chce směrnici zpřísnit.

Když už je řeč o Unii, tak minulý týden vyšla zpráva (odkaz zde), že Evropská komise zveřejnila nové limity emisí pro velké náklaďáky.

Do roku 2030 musí výrobci snížit jejich emise o 30%. Ale už za sedm let je musí snížit o 15 procent.  Výrobci přitom navrhují snížení emisí o polovinu. Mimo jiné proto, že vývoj motorů a náklaďáků pro rok 2025 už začal a s ničím takovým nepočítal. Velké náklaďáky se na emisích dopravy mají podílet z 1, takže snížení jejich emisí jistě dává smysl. Ale lámat to přes koleno takhle, bez domluvy s automobilkami, která by respektovala realitu? A mimochodem, co výrobci náklaďáků v Indii a Číně, přidají se k omezení také? A v jižní Americe a Africe?

V Česku jsou prý největším znečišťovatelem ovzduší domácnosti. Tedy přesněji jejich kamna a kotle. A na ty máme kotlíkové dotace, které jsou na lepší domácí kotle. Výměna špatných za lepší s nimi nejde moc rychle (ale něco se děje, to je fakt!). Jenže co s těmi lidmi, kteří mentálně nemají na to, aby požádali o dotaci? A co s těmi, kteří nemají peníze, ke kterým by dotaci přidali, aby kotel koupili? Přitom jestli je pravda, že domácnosti produkují téměř všechen benzo(a)pyren a valnou většinu prachových částic, u kterých se u nás prý překračují limity nejvíc, asi by to stálo za nějakou kačku ze státního, ne? Tím spíš, že na pevná paliva má jet jen 16% domácností. 

Podíly hlavních způsobů vytápění domácností v ČR

Nestálo by za to, těm 16 procentům domácností prostě ty dobré kotle/kamna koupit? A pak je nechat něco splatit, jako by museli u dotace? To by se přeci muselo kladně projevit, ne? Netuším, kolik by to stálo, ale asi ne víc, než dotace na Brassicu napus, tedy řepku (info.cz repka-jako-symbol-zla-jak-ohrozuje-krajinu-a-cim-naopak-pomaha-vysvetluje-agrarni-analytik) jak tady tuhle někdo psal na blogu.

Autor: Marek Hurt | pondělí 21.5.2018 7:30 | karma článku: 21,14 | přečteno: 796x
  • Další články autora

Marek Hurt

Největší baterie vydrží směšně málo. Ale stojí miliardy?

V Británii spustili obří bateriové úložiště s kapacitou 196 MWh, z hlediska kapacity největší v Evropě. Než začnete tleskat, tak si přečtěte, koho a jak dlouho vydrží zásobovat.

1.12.2022 v 13:13 | Karma: 6,59 | Přečteno: 270x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Marek Hurt

Zelený diktát nás ohrožuje všechny. Musí skončit

Evropská komise chystá reformu trhu s elektřinou. Ursula von der Leyenová chce odklon od fosilních paliv. Já bych tuhle paní už o ničem rozhodovat nenechal. Přečtěte si proč.

30.8.2022 v 12:03 | Karma: 0 | Přečteno: 61x | Diskuse| Společnost

Marek Hurt

Vláda má řešit průšvih, ne udílet knížecí rady

Vicepremiér a ministr práce Marian Jurečka chce vytvořit síť poradců, kteří mají nasměrovat lidi k dobrému hospodaření.

24.8.2022 v 10:29 | Karma: 35,37 | Přečteno: 1062x | Diskuse| Společnost

Marek Hurt

Zelení kšeftují s lidskou bídou a strachem

Německá vládní koalice ukazuje, jak nebezpečné je podlehnout ideologii. Podmiňovat existenci energetických zdrojů snížením rychlosti na dálnicích je do nebe volající lumpárna.

4.8.2022 v 9:46 | Karma: 35,66 | Přečteno: 924x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Marek Hurt

Zoufalí lidé změnu klimatu prostě řešit nebudou

Drtivá většina lidí na světě bude vždy mít na prvním místě to, aby měli jídlo, teplo a dnes už také elektřinu. Teprve když to mají, dokážou se zabývat například změnou klimatu. Řada politiků to ale stále nedokáže pochopit.

20.7.2022 v 8:04 | Karma: 37,30 | Přečteno: 1390x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Symbol pařížského kabaretu Moulin Rouge v troskách. Lopatky mlýna se zřítily

25. dubna 2024  8:12,  aktualizováno  9:05

V noci na čtvrtek se v Paříži zřítily lopatky větrného mlýnu, který je symbolem kabaretu Moulin...

Vrchní soud rozhodne o odvolání muže, který dostal devět let za týrání družky

25. dubna 2024  8:49

Olomoucký vrchní soud dnes rozhodne o odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  8:38

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

KOMENTÁŘ: Český důchodce, pro vládu nepřítel číslo jedna

25. dubna 2024  7:47

Vláda dokola opakuje, že nebude na důchody pro příští generace a zbankrotujeme. Nic takového...

  • Počet článků 164
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3153x
Proč si kazit život špatnou náladou, když je tak krátký? Není nic lepšího, než vypnout počítač a jít a mluvit s lidmi, které máte rádi.

Seznam rubrik